Kuchnia

eat me

Frykadelki z cebula w balsamico i ziemniaczano-brokulowym puree

Skladniki na 4 porcje:

2 kromki chleba tostowego (dalam bulke kajzerke)
5 cebul
500 g brokulow
1 kg ziemniakow
sol
pieprz
galka muszkatolowa
600 g mielonego miesa wolowo-wieprzowego
1 jajko
2 lyzeczki musztardy
2 lyzki oliwy
75 g cukru
75 ml octu balsamicznego
150-200 ml mleka
2 lyzki masla

Chleb (lub bulke) namoczyc w zimnej wodzie. Cebule obrac. 1 cebule drobno posiekac. Pozostale cebule pokroic w cienkie plasterki. Brokuly oczyscic, odciac rozyczki od lodyg. Lodygi obrac, drobno pokroic.

Ziemniaki obrac, pokroic na cwiartki, gotowac w osolonej wodzie pod przykryciem przez ok. 20 min. Po 10 min. gotowania dodac do nich brokuly (rozyczki i lodygi), gotowac do konca.

W miedzyczasie zrobic frykadelki: melone mieso wymieszac z jajkiem, dobrze odcisnietym chlebem (lub bulka), posiekana cebula, musztarda, ok. 1 1/2 lyzeczki soli i ok. 1/2 lyzeczki pieprzu. Wilgotnymi dlonmi uformowac z masy 8 frykadelek. Na patelni rozgrzac oliwe, smazyc frykadelki na srednim ogniu po 5-6 min. z kazdej strony. Usmazone frykadelki trzymac w cieple.

Na drugiej patelni skarmelizowac cukier na zlotobrazowo. Wlac 175 ml goracej wody i ocet balsamiczny, mieszajac gotowac az karmel sie rozpusci. Nastepnie gotowac przez 2-3 min. na silnym ogniu. Dodac cebule i dusic przez 6-8 min.

Ugotowane ziemniaki i brokuly odlac, odparowac. Dodac mleko i maslo, podgrzac i utluc na puree (jesli chcemy miec wieksze kawalki brokulow wtedy nie nalezy ubijac calosci zbyt mocno, jedynie lekko ugniesc za pomoca tluczka do ziemniakow). Doprawic do smaku galka muszkatolowa.

Frykadelki podawac z puree ziemniaczno-brokulowym i cebula w balsamico.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation