Kuchnia

Przepisy na ciasta

ciasto Shrek

Składniki:
Biszkopt:

275 g mąki pszennej
280 g miękkiej margaryny
380 g drobno mielonego cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
kilka kropli esencji waniliowej
Masa Shrek`a:

1 litrowa butelka zielonego Pysia
3 budynie śmietankowe
Masa Fiony:

2 paczki delicji
500 ml śmietanki 36%
1 zielona galaretka
¾ szklanki wrzącej wody
Wierzch:

2 zielone galaretki
800 ml wrzącej wody
kilka zielonych winogron

Komentarze

Wykonanie:

Biszkopt:

Rozgrzać piekarnik do 180oC. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na biszkopt dokładnie ze sobą połączyć. Przelać masę do przygotowanej wcześniej formy i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 30-35 minut.
Po upieczeniu odstawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia.
Masa Shrek`a:

W 1 szklance Pysia dokładnie rozprowadzić budynie śmietankowe. Resztę soku zagotować.
Do gotującego się Pysia powoli wlewać rozpuszczone budynie śmietankowe. Pogotować chwilę, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Gorącą masę równomiernie rozprowadzić na biszkopcie.
Masa Fiony:

Na cieście ułożyć delicje.
Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną galaretkę, dokładnie wymieszać.
Wylać na masę na ciasto, wygładzić. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę aż masa nieco stężeje.
Wierzch:

Winogrona przeciąć na pół, wypestkować, ułożyć równomiernie na cieście.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto.
Ciasto przełożyć do lodówki na około 3-4 godziny, lub aż do momentu, gdy galaretka całkowicie zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation