Kuchnia

Słodko

Składniki na 2 blaszki ciastek:

220 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.

Masę ciasteczkową przełożyć do rękawa cukierniczego.

Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.

Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation