Kuchnia

przetwory

Sałatka z cukini

Składniki: 4 kg cukinii (już obranej)
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1 główka czosnku
2 pietruszki z natką
1/4 l octu
1/4 l oleju
1/4 szklanki soli i cukru (łącznie)
5 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie: Zalewa: Ocet z solą, cukrem, pieprzem i zielem angielskim zagotować.

Cebulę posolić i zostawić na 4 godziny. Następnie odlać sok.

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać. Dodać odciśniętą cebulę oraz zalewę. Zaraz układać do słoików. Sałatkę ugniatać, aby powstało jak najwięcej soku. Słoiki z sałatką (1 l) gotować 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation