Kuchnia

Cakeeee

Ciasto czekoladowe – sernikobrownie z truskawkami |
Składniki na masę czekoladową:
100 g czekolady deserowej
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
3 jaja
3 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki pszennej

Składniki na masę sernikową:
500 g sera trzykrotnie mielonego (np. President)
2 jaja
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka mąki pszennej
+
200 g truskawek (malin lub jagód)

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Wykonanie masy czekoladowej:
Czekoladę łamiemy na kawałki wrzucamy do miseczki żaroodpornej, rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło i 1 szklankę cukru pudru ucieramy na puch.
Wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując na gładką masę.
Wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy.

2/3 masy czekoladowej wykładamy na dno blachy (masa będzie gęsta), wyrównujemy.

Wykonanie masy sernikowej:
Ser miksujemy z jajami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, łyżką mąki.
Masę serową wylewamy na masę czekoladową, na wierzch łyżką nakładamy pozostałe ciasto czekoladowe.
Całość dekorujemy truskawkami.

Pieczemy przez ok. 50 minut, studzimy w otwartym piekarniku.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation