Kuchnia

Kuchnia

obiadowe cappucino. | Ósmy kolor tęczy - blog kulinarny

składniki na jedną porcję:

1 jajko
1-2 ziemniaki
1/4 czerwonej papryki
1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
sól/pieprz



wykonanie:

ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
paprykę i cebulę drobno posiekaj i podduś na niewielkiej ilości oliwy, by zmiękły.
rozgrzej piekarnik, wysmaruj wnętrze żaroodpornej filiżanki masłem.
oddziel żółtko od białka.
do białka wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszone warzywa. możesz wykorzystać inne ulubione zestawy warzyw. dopraw do smaku i wymieszaj.
wrzuć wymieszane warzywa z białkiem do filiżanki i zapiecz w piekarniku. białko musi się ściąć. potrwa to ok. 15 minut.
na koniec wyjmij filiżankę z piekarnika, delikatnie połóż żółtko na wierzch, posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na kolejne 2 minuty.
dzięki temu zabiegowi białko będzie przyzwoicie ścięte, a żółtko pysznie płynne, więc rozleje się po jego przekłuciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation