Kuchnia

Kulinaria

Lekki Eton Mess


Lekki Eton Mess, czyli lżejsza wersja tradycyjnego deseru, przygotowanego z pokruszonej bezy, bitej śmietany i truskawek. W naszej wersji śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym. Pamiętamy tylko, aby jogurt nie był zbyt kwaśny. Do deseru nie dodawaliśmy już cukru, słodka beza była wystarczająca. Deser przygotowujemy w niskich szklankach koktajlowych i serwujemy zaraz po przygotowaniu, inaczej beza rozmięknie i deser straci swój charakter.

Wskazówka

Jeżeli jogurt jest zbyt kwaśny, należy go lekko posłodzić.


Ilość porcji: 2

Składniki:

400 g truskawek, obranych i pociętych na kawałki
2 średnie bezy, pokruszone
4 - 6 łyżek jogurtu naturalnego, nie powinien być kwaśny

Przygotowanie:

Na dnie szklanki układamy warstwę truskawek.
Dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego.
Posypujemy pokruszoną bezą.
Powtarzamy do wypełnienia szklanki.
Dekorujemy całą truskawką.
Serwujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation