Kuchnia

Jedzenie

Przepisy Marty Lesczyńskiej, sezon 6, Warszawa - przepisy Ugotowani TVN
DANIE GŁÓWNE:



Warzywna pasmanteria


Składniki:



20 g orkiszu
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 pietruszka
1 marchewka
2 łyżki oliwy
suszone oregano
zioła prowansalskie
12 pomidorków cherry
4 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów
szczypta pieprzu cayenne
1 opakowanie jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
garść świeżej mięty

pieprz czarny świeżo mielony
sól morska



Sposób przygotowania:


Orkisz gotujemy według instrukcji na opakowaniu (moczymy przez około 10 godzin, a gotujemy przez około 1 godzinę). Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Marchewkę i pietruszkę tniemy na cieniutkie wstążeczki. Warzywa przyprawiamy do smaku oregano, ziołami prowansalskimi, a następnie podsmażamy z obu stron na oliwie. Pomidorki cherry parzymy i obieramy ze skórki. Na oliwie podsmażamy dwa posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki, a następnie podsmażone warzywa oraz posiekane suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem cayenne. Na końcu dodajemy ugotowany orkisz. Całość mieszamy. Podajemy z jogurtem greckim doprawionym łyżką soku z cytryny, garścią mięty, solą oraz pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation