Kuchnia

kasza jaglana

babka z kaszy jaglanej i komosy ryzowej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS PIECZENIA: 30-40 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:

100 g komosy ryżowej, ziarna + 250 ml wody
120 g kaszy jaglanej suchej + 375 ml wody
3 pieczarki (średniej wielkości)
1 marchew (ok. 80g) lub tyle samo cukinii (bez nasion i skórki)
100 g puree z gotowanej dyni (wykorzystałam zamrożoną dynię)
3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka natki pietruszki drobno pokrojonej (u mnie suszona)
1 łyżka mielonego lnu
2 łyżki płatków jaglanych
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pokruszonych strączków papryczki chili (jeśli nie jest dozwolona – pominąć!)
sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni aby pozbawić się ewentualnej goryczki)
Opłukaną kaszę zalewamy wodą z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż do całkowitej miękkości, mieszamy od czasu do czasu (jeśli płyn nie wchłonął się całkowicie, kaszę odcedzamy na dużym sitku)i odstawiamy do ostudzenia
Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 15-20 minut, do miękkości, w razie potrzeby odcedzamy i ostudzamy
Dynię gotujemy do miękkości, odcedzamy, odciskamy zbędną wodę
Pieczarki obieramy ze skórki, drobno kroimy w kosteczkę
Marchew obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka)
Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek lekko rumienimy, dodajemy pieczarki drobno pokrojone a następnie utartą marchew, całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż marchew zmięknie, dodajemy natkę pietruszki
Ugotowane i jeszcze ciepłe kasze umieszczamy w misce, dodajemy usmażone warzywa i puree z dyni
Dosypujemy len mielony, płatki jaglane i przyprawy, doprawiamy do smaku
Nagrzewamy piekarnik do 180°C
Foremkę/keksówkę (u mnie wymiar zewnętrzny 26x11cm) smarujemy oliwą, oprószamy mielonym lnem lub płatkami jaglanymi, wykładamy do niej doprawioną masę, następnie wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut
Upieczoną babkę kroimy od razu (ostrożnie, może się kruszyć), lub studzimy a następnie kroimy na grubsze (ok. 2-3cm) kawałki i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek
Podajemy jako samodzielne danie obiadowo-kolacyjne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation