Kuchnia

pizza

PIZZA:

Składniki

* mąka pszenna - 4 szklanki
* drożdże instant - 2 łyżeczki
* cukier - 1/2 łyżeczki
* ciepła woda - 1/2 szklanki + 1 szklanka
* sól - 1 łyżeczka
* oliwa - 2 łyżki (1+1)
* dowolne dodatki na wierzch -

Sposób przygotowania

Do 1/2 szklanki ciepłe wody dodaj drożdże i cukier, odstaw na 5 minut. Z mąki i pozostałych składników zagnieć elastyczne ciasto (wraz z rozczynem drożdży), wyrabiaj dobre 5 minut mikserem z hakiem, lub 10-15 ręcznie. Po tym czasie miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Piekarnik z blachą w środku rozgrzej do 250 oC.

Z ciasta uformuj okręgi z wyższym brzegiem, na wierzchu ułóż dodatki zaczynając od sosu pomidorowego. Brzegi posmaruj oliwą, aby się ładnie przypiekły.

Gotowe pizze pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.

Piecz wkładając na gorąca blachę, do momentu zarumienienia ciasta, ok. 10-15 minut w zależności od wielkości pizzy.

źródło:kuchniaagaty.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation