Kuchnia

KURCZĘ

Kurczak z Antyli



Co kupić:

wiórki kokosowe: 45 g
pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
mleko kokosowe: 400 ml
kurkuma: 1 szczypta
pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę (bez pestek) : 2 szt.
cebula: 2 szt.
tymianek: 3 gałązki
woda: 75 ml
sól: do smaku
pieprz: do smaku
ananas pokrojony w kostkę: 0,5 szt.
kolendra: 3 łyżki
olej rzepakowy: 2 łyżki
ryż basmati: 200 g


Przygotuj:

Patelnię wok lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem.


Przygotowanie:

Każdą pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni (wok) rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.

Wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz. Przewracamy i czekamy, aż kurczak będzie rumiany.

Kroimy cebulę i dodajemy ją do kurczaka. Smażymy 3 minuty. Dodajemy wiórki kokosowe, smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, tak samo jak ananasa.

Dodajemy mleko kokosowe, 75 ml wody, szczyptę kurkumy, pomidory, ananasa i 3 gałązki tymianku. Potrawa powinna się gotować ok. 20 min pod przykryciem. Przykrywamy pokrywką.

Jeżeli sos wyda się zbyt rzadki, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Dodajemy 3 łyżki posiekanej kolendry.
Jak podawać

Potrawę podajemy z ryżem basmati.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation