Kuchnia

Pasty, kremy, sosy, dipy

Jak zrobić klasyczne włoskie pesto?

ZIELONE PESTO: 100g umytej świeżej bazylii, 50g orzeszków piniowych (mogą być włoskie na zamianę) i 1 ząbek czosnku. Wszystko razem miksujemy i stopniowo dolewamy 80ml oliwy z oliwek. Dodajemy do tego 40-50g startego parmezanu i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie nam zbyt gęsty, dodajmy więcej oliwy i ponownie doprawiamy sola i pieprzem.


CZERWONE PESTO: 2 ząbki czosnku obrać i posiekać. Z jednej ostrej papryczki usunąć pestki i drobno posiekać. Potrzebne będą suszone pomidory, dodajemy 1 słoiczek i 100g parmezanu wymieszanego z czosnkiem, 1 łyżką octu balsamicznego i papryczki. Miksujemy wszystko blenderem doprawiamy solą i pieprzem.


TRADYCYJNE PESTO: przy robieniu tradycyjnego pesto bardzo ważne jest, aby ucierać je w marmurowych moździerzach, sprawia to, że poszczególne składniki będą powoli uwalniały swój smak i aromat. Ucieranie w moździerzu jest bardzo mozolne i pracochłonne, dlatego na co dzień można zastąpić go blenderem lub mikserem. Jednak pamiętajmy, że utarte Pesto w moździerzu będzie nieporównywalnie lepsze od tego zrobionego mikserem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation