Kuchnia

kuchnia

Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz

Roladki z papryki i koziego sera

przepis pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel
czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. chłodzenie w lodówce

Składniki:
2 duże czerwone papryki
4 łyżki oliwy
sok i skórka z 1/2 cytryny
175 g łagodnego sera koziego (kruszącego się, nie do smarowania)
kilka gałązek oregano
sól, pieprz
do podania: wykałaczki

Przygotowanie:
Papryki oczyść i pokrój w szerokie paski. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj paski papryki i smaż je pod przykryciem ok. 10 minut, aż staną się prawie miękkie. Skórka powinna się w tym czasie przypalić, podobnie jak to się dzieje przy pieczeniu. Gotowe papryki odstaw na patelni, aby przestygły, następnie zdejmij z nich skórkę. Nie wylewaj płynu z patelni - może się dalej przydać. Alternatywnie możesz papryki upiec, metodą opisaną przy ajwarze.
Kozi ser pokrusz do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz i oregano. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka, możesz dodać do masy płyn spod papryki.
Masę serową rozłóż na paskach papryki (dosłownie po łyżeczce), zwiń paprykę w roladki i zepnij wykałaczkami. Roladki ułóż na półmisku i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby nabrały smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation