Kuchnia

Babeczki

Jabłka pieczone pod bezą kokosową

1 op ciasta francuskiego
6 jabłek
garść migdałów
konfitura opcjonalnie
cynamon
3 białka
3 łyżki cukru pudru
1/2 filiżanki wiórków kokosowych
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
forma do muffinek

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Z ciasta franc wyciąć kwadraty zgodnie z ilością otworów w formie. Formę wysmarować masłem, do otworu włożyć kwadrat. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem, na wierzch położyć cząstki jabłka, łyżkę konfitury, migdały i posypać cynamonem. Piec 20 min. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i kokos. Formę wyjąć z piekarnika, na każde jabłko nałożyć kleks bezy kokosowej i zapiekać 4 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation