Kuchnia

Przetwory

Dżem z ciemnych winogron

składniki na trzy słoiki 300 ml i prawie połowę czwartego:
1 kg ciemnych winogron
150 ml porto
100 g (trochę mniej niż pół szklanki) cukru
1 łyżka pektyny (niekoniecznie)
2 łyżki soku z cytryny
Winogrona umyć. Oddzielić od gałązek. Wrzucić do garnka. Zalać winem. Gotować godzinę mieszając od czasu do czasu. Odstawić. Wybrać wszystkie pestki. Ponownie zacząć podgrzewać. Wlać sok z cytryny i wsypać cukier wymieszany z pektyną. Dobrze wymieszać. Zagotować. Jeśli dżem jest za rzadki, to jeszcze pogotować mieszając. Wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut. Nie trzeba odwracać do studzenia (bo potem jest przylepiony do przykrywki ;) ).

http://tarzynkowo.blogspot.com/2012/10/dzem-z-ciemnych-winogron.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation