Kuchnia

Jedzonko

Wilgotne ciasto ucierane z truskawkami

Jest to proste i szybkie do wykonania ciasto , a zarazem bardzo smaczne. Wilgotne, puszyste i słodkie. Chrupiąca góra idealnie komponuje się z wilgotnymi i pysznymi owocami. Ciasto można podawać z lodami ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt.
Ciasto z truskawkami
Składniki
• 230g masła
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka
• 1,5 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 szklanki pokrojonych truskawek
• 2 łyżki cukru do posypania truskawek
• Cukier puder
Sposób przygotowania
1. Produkty - krok 1
Masło utrzyj z cukrem na puszysta masę ( najlepiej drewnianą makutra z kulą ). Dodaj jajka i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę przesiana razem z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładka masę.
2. Ciasto - krok 2
Tortownicę o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki tortownicy wysmaruj masłem. Wylej ciasto i wysyp truskawki. Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika posyp ciasto z wierzchu 2 łyżkami cukru. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
3. Smaczenego !!! Ciasto ucierane z truskawkami - krok 3
Ciasto możesz robić również z innymi owocami np. maliny, brzoskwinie, jagody, rabarbarem. SMACZNEGO !!! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation