Święta i uroczystości

Kulinarna Wielkanoc

Klops w cieście francuskim

Składniki:

600-700g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 czerstwa bułka lub 1/4 szklanki bułki tartej
1 spora cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli (wiecej-mniej, w zależności od Waszego smaku)
1 łyżeczka lubczyku suszonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 pieprzu najlepiej świeżo mielonego
1 łyżeczka gyrosa- opcjonalnie

ponadto:

4 ugotowane jajka
1 płat ciasta francuskiego
jajko po posmarowania pieczeni



Wykonanie:

Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem, posiekanym czosnkiem i cebulą. Średnią keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć połowę mięsa.

Jajka ułożyć jedno za drugim, lekko wciskając je w mięso.

Przykryć drugą częścią mięsa. Wyrównać. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 45 minut (pieczeń powinna się już lekko skurczyć). Po tym czasie wyjąć pieczeń z piekarnika i odstawić na 10-15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z formy, położyć na desce i poczekać aż trochę odcieknie. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Foremkę umyć i ponownie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Na płat ciasta położyć pieczeń spodem do góry. Zawinąć CIASNO ciasto, boki skleić razem, pozostałą część ciasta odciąć. Ułożyć pieczeń w formie (ja nałożyłam na nią foremkę i odwróciłam). Z resztek zrobić ew. dekorację. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec kolejne ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation