Kuchnia

Dania z mięsem

kładniki na pesto:
150 g suszonych pomidorów (1 słoiczek)
1/2 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej użyć tej oliwy z suszonych pomidorów)
1 duży pęczek świeżych liści bazylii
2 łyżki startego parmezanu
garść orzeszków piniowych (można też użyć pestek słonecznika, orzechów włoskich lub migdałów)
2 ząbki czosnku
kropla octu balsamicznego
1 łyżeczka chilli w proszku
1 szczypta soli

Ponadto:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 0,5 kg)
sól, pieprz
oliwa do smażenia
1 szklanka śmietanki 30%


Wszystkie składniki na pesto zmiksować na gładką masę. Jeżeli pesto będzie za gęste, to można dodać więcej oliwy.

Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. W wysokiej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę i wrzucić polędwiczkę w całości. Mięso smażyć z każdej strony, aż będzie brązowe. Następnie zalać wodą, aby mięso było całkowicie zakryte. Mięso dusić tak długo, aż woda niemal całkowicie się wygotuje i pozostanie ok. 1 cm wody na dnie.

Mięso wyjąć z garnka. Przygotowane wcześniej pesto dodać do garnka z pozostałą wodą, w której dusiło się mięso. Dodać śmietanę, wszystko wymieszać i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Trzeba bardzo uważać, bo sos łatwo się przypala. Mieszać od czasu do czasu.

Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem.

Uwaga! Sosu jest wystarczająco dużo, żeby usmażyć od razu 2 polędwiczki. Wszystko zależy od tego, ile sosu lubicie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation