Kuchnia

w kuchni na słono obiady i przekąski

Ziemniaki w zielonym sosie (patatas en salsa verde) - kuchnia hiszpańska


ZIEMNIAKI W ZIELONYM SOSIE
(4-5 porcji)
1kg ziemniaków,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
5 łyżek oliwy,
2 łyżeczki mąki,
sól i pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż plastry zrumienią się z obu stron. W tym czasie posiekać cebulę i czosnek i dodać je do ziemniaków mniej więcej w połowie smażenia. Podsmażone ziemniaki oprószyć mąką, wymieszać. Dodać pietruszkę, wlać 1 szklankę wrzątku i rozprowadzić go, poruszając patelnią. Przykryć szczelnie i dusić, aż ziemniaki zmiękną (zwykle 15-20 minut). Uważać, aby plastry się nie połamały i od czasu do czasu poruszać garnkiem, by nie przywierały do dna. Przełożyć na półmisek i polać sosem, w którym się dusiły.


(na podstawie przepisu z książeczki „Potrawy z hiszpańskiej tawerny” z małymi zmianami)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation