Inne

ryż, kasza...

Tabbouleh ze świeżymi warzywami na komosie ryżowej z olejem rzepakowym

Składniki

komosa ryżowa /quinoa/ - 125 ml
ogórek – pół średniej sztuki
pomidory daktylowe – około 200 g
papryka – pół średniej sztuki
czosnek – 1 ząbek /dość duży/
mięta – garść
natka pietruszki – garść
orzechy arachidowe i pistacje – garstka
sok i skórka z cytryny – według upodobań
domowy ocet cytrynowo-miętowy – łyżka
olej rzepakowy – łyżka
sól i pieprz


Przygotowanie

Komosę zalewam około 300 ml wody i solę. Zagotowuję i pozostawiam na małym ogniu do pochłonięcia wody. Studzę.

Ogórka kroję na pół wzdłuż i łyżeczką wyskrobuję nasiona. Kroję w plastry. Pomidory kroję na ćwiartki albo ósemki – zależy jak duży się trafi. Paprykę przekrawam, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Siekam natkę i pietruszkę. Orzechy i pistacje też. I podprażam na suchej patelni /co za aromat!/. Wszystko mieszam z komosą.

Łączę cytrynę, ocet i olej. Czosnek przeciskam przez praskę. Solę i pieprzę. Zalewam tabbouleh dressingiem i mieszam. Odstawiam do lodówki, do schłodzenia.

Na wierzch układam miętę, sypię orzechami i skórką cytrynową, polewam delikatnie olejem rzepakowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation