Inne

Impreza

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Co kupić
1/4 pietruszki z doniczki
75 g zielonych oliwek z pastą z papryki
75 g czarnych oliwek (bez pestek, osączonych)
2 łyżeczki kaparów
6-7 łyżek oliwy
1 ząbek czosnku
sól morska
pieprz
8 kromek bagietki (ok. 240 g)
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 15min
Przygotowanie
Pietruszkę myjemy i osuszamy, liście obrywamy. Miksujemy z oliwkami, kaparami i 3 łyżkami oliwy na niezbyt gładką masę. Czosnek obieramy, wyciskamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Kromki bagietki smażymy na pozostałej gorącej oliwie na dużej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony i podajemy z pastą.
Wskazówki: podajemy z mocnym czerwonym winem hiszpańskim lub dobrze schłodzonym winem Cava. Zamiast bagietki możemy również użyć tostów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation