Kuchnia

Vege

Placki z cukinii, sera cheddar i tzatziki, przepis:

Składniki:

2 małe cukinie
2 jaja
3 łyżki mąki pszennej
łyżka maślanki
szczypta soli
szczypta pieprzu
pół ogórka
2 łyżki jogurtu greckiego
100 gram sera cheddar
ząbek czosnku
olej rzepakowy
pietruszka/ koperek do ozdoby

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie do startej cukinii dodajemy jaja, maślankę, mąkę. Doprawiamy pieprzem i dodajemy starty ser cheddar. Rozgrzewamy patelnię i smażymy małe placuszki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę. Gotowe, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation