Kuchnia

pasty, dipy

"Dyniowo - paprykowy sos a'la Tao Tao"


"Dyniowo - paprykowy sos a'la Tao Tao"
Składniki:

1 kg czerwonej papryki
1 kg żółtej papryki
4 papryczki chilli
500 g miąższu dyni
szklanka cukru żelującego
główka czosnku
czubata łyżeczka soli morskiej
płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
szklanka wody


Przygotowanie:

Paprykę oraz obraną dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez czterdzieści minut. Następnie usuwamy z papryki skórkę i gniazda nasienne. Miąższ z warzyw wkładamy do garnka.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chilli, sól, wodę oraz cukier.

Sos gotujemy przez piętnaście minut. Następnie miksujemy na gładki sos, doprawiamy pieprzem i przecieramy przez drobne sitko.

Sos ponownie przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gorący przelewamy do niewielkich słoiczków, mocno zakręcamy i ustawiamy na zakrętce.

Doskonały do mięs i serów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation