Kuchnia

Torty

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone


Biszkopt:

* 7 jajek
* 1,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 6 łyżek kakao
* 2 łyżeczki proszku


Masa czekoladowa:

* 400 g mascarpone
* 350 g gorzkiej czekolady
* 350 ml kremówki
* 1/2 szklanki cukru pudru



Wiśnie:

* 200 g kandyzowanych wiśni
* 1,5 szklanki wiśniówki


Polewa:

* 250 g gorzkiej czekolady



Wiśnie zalewamy wiśniówką, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Jajka ubijamy z cukrem około 10 minut - do czasu aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem i delikatnie miksujemy do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 40-50 minut (do suchego patyczka). Biszkopt nejlepiej upiec dzień wcześniej - wtedy bardzo dobrze się kroi.

Czekoladę przeznaczoną na masę topimy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy, a następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.

Kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać zagęstnik, aby śmietana szybciej się ubiła i była sztywniejsza), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i czekolady i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita. Odkładamy 3-4 łyzki masy, a do reszty dodajemy odcedzone i wysuszone na ręczniku papierowym wiśnie i delikatnie mieszamy.

Biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdą z nich ponczujemy obficie wiśniówką pozostałą z moczenia wiśni i przekładamy kremem czekoladowo wiśniowym.

Wierzch i boki tortu smarujemy odłożoną wcześniej masą i wstawiamy go do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie tort ustawiamy na kratce i polewamy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Natychmiast wstawiamy z powrotem do lodówki by polewa zastygła. Jeśli chcecie by polewa była jeszcze gładsza, po zastygnięciu czekolady polejcie tort jeszcze raz wyrónując polewę płaskim nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation