Kuchnia

bez pieczenia

Sernik na zimno

Składniki:
1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie mielony, bez 'ulepszaczy')
50 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny (30 g) rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody
sok z 1/2 cytryny

spód:
150 g herbatników w czekoladzie
50 g masła

dodatkowo:
150 g solonych orzeszków ziemnych
300 g kajmaku (masy krówkowej) + 2 łyżki do dekoracji
1 baton snickers

Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy i wcisnąć w dno (najłatwiej zrobić to dłonią). Odstawić do lodówki.

Orzeszki ziemne wymieszać z masą krówkową, można dodatkowo posolić.

Do misy malaksera wrzucić twaróg z wiaderka. Dodać cukier puder i sok z cytryny. Zmiksować (spróbujcie po zmiksowaniu - my lubimy lekko kwaśną masę twarogową, jeżeli wolicie bardziej słodką, dodajcie więcej cukru pudru). Do masy wlewać powoli lekko przestudzoną żelatynę (musi być dobrze wymieszana, bez grudek), ciągle miksując.

Połowę masy przelać na przygotowany wcześniej spód. Schłodzić w lodówce, do czasu aż lekko stężeje (około 5-10 minut powinno wystarczyć). Na masę wyłożyć orzeszki w kajmaku. Zalać pozostałą częścią masy sernikowej i odstawić do lodówki do stężenia.

Ozdobić pozostałą masą krówkową i pokrojonym w cienkie paski snickersem.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation