Kuchnia

Mięsne niespodzianki

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków

Składniki:
schab: 6 plastrów
jaja „L”: 2 szt.
mąka pszenna typu 450: 40 g
płatki owsiane: 100 g
bułka tarta: 100 g
sól: szczypta
pieprz biały mielony: szczypta
masło (82% tłuszczu): 50 g
olej rzepakowy: 100 ml
natka pietruszki, posiekana: 1 pęczek
ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kosteczkę: 600 g
ogórki kiszone, pokrojone w cienkie paseczki: 100 g
cebula pokrojona w piórka: 1 szt.
kapary: 60 g
musztarda Dijon: 30 g
cytryna: 1 szt.
miód: 2 łyżeczki
mielona ostra papryka: szczypta
boczek parzony: 7 plastrów
Sałatka: Około 600 g pokrojonych w kosteczkę (1,5 cm x 1,5 cm) ziemniaków gotujemy na parze do miękkości (około 15-20 minut). Często sprawdzamy. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie powinny się rozpadać. Gdy ziemniaki już są gotowe, wysypujemy je do naczynia i odstawiamy na chwilę, żeby ostygły. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków. Ogórki kroimy w cienkie paseczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki. Do sałatki dodajemy szczyptę papryki i polewamy całość sosem. Sałatkę dokładnie mieszamy. Czekamy, aż się przegryzie. Sos musi dokładnie pokryć każdy kawałek ziemniaka. Następnie siekamy ½ pęczka natki pietruszki i dodajemy ją do sałatki. Mieszamy.
Sos do sałatki: Do miseczki dodajemy 30 g musztardy Dijon, 15 g miodu. Doprawiamy częścią soku z ½ cytryny, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i mieszamy.
Boczek: Na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 7 plastrów boczku. Tak przygotowany boczek przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia (pergaminem). Całość przyciskamy jakimś ciężkim naczyniem (żaroodpornym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na mniej więcej 15-20 minut.
Po upływie 15-20 minut boczek wyjmujemy z piekarnika. Gdy jest jeszcze gorący, szybko odsączamy go z tłuszczu. Plastry boczku kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugą warstwą papierowego ręcznika. Dociskamy dłonią. Boczek odstawiamy na bok.
Schab: Delikatnie rozklepujemy 6 umytych i osuszonych plastrów schabu. Zawijamy mięso w folię spożywczą. Rozbijamy każdy kawałek mięsa. Przygotowujemy panierkę. 100 g płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy ½ pęczka posiekanej natki pietruszki. Dokładnie mieszamy. Do czystej miski wbijamy 2 jaja, roztrzepujemy. Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz. Każdy kawałek schabu przyprawiamy białym mielonym pieprzem i solą, obtaczamy dokładnie w mące, jajku i panierce z płatków owsianych. W taki sam sposób panierujemy pozostałe kawałki schabu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na niezbyt dużym ogniu. Schab kładziemy na patelnię. Smażymy. Usmażone plastry schabu odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdy sznycel nakładamy odrobinę masła. Owsiane sznycle wkładamy na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania. Wyjmujemy, gdy masło na sznyclach się roztopi. ½ pozostałej cytryny kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation