Kuchnia

JEDZONKO

Ekscentryczny Parowar: Pulpety z indyka gotowane na parze

Pulpety z brązowym ryżem:


•Mięso mielone z indyka- 500g
•Jajko- 1
•Zioła dalmatyńskie- 1 łyżka
•Lubczyk ogrodowy- 1 łyżka
•Bazylia świeża- 15 listków
•Przyprawa do mięsa mielonego 100% naturalna- 1 łyżka
•Czosnek- 1 średni ząbek
•Ryż brązowy- 1 torebka
•Sól morska
•Pieprz kolorowy
•Len mielony- 1 łyżka
Sos pomidorowy z nutą cynamonu:
•Eko-kostki rosołowe- 2
•Koncentrat pomidorowy Pudliszki- 4 łyżki
•Mąka orkiszowa chlebowa jasna- 2 łyżki
•Masło- 1 łyżka
•Curry 100% naturalne- 1/2 łyżeczki
•Cynamon mielony- 1/2 łyżeczki
•Sól morska
•Pieprz czarny
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Należy pamietać, że w przyapdku brązowego musimy zwiekszyć nieco czas gotowania a sam ryż i tak bedzie nieco twardszy aniżeli biały. Po ugotowaniu odstawiamy ryz do ostygnięcia. Możemy w tym czasie przyprawić mięso. Dodajemy do niego wszystkie przyprawy, posiekane listki bazylii, wbijamy jako i mieszamy. Do wyrobionego mięsa na koniec dodajemy mielony len i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy ryż i ponownie wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (moim zdaniem dosłownie odrobinkę :) ) Pulpeciki formujemy najlepiej zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi. Gotujemy na parze 20min. Można podłozyć papier do pieczenia/gotowania, by mięso nie przywarło do dna parowaru/garnka.
W tym czasie możemy ugotować sos. Kostki bulionowe rozpuszczamy w ok 0,5 litra wrzącej wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie. Dodajemy rozprowadzoną w ok. 1/3 szklanki zimnej wody mąki. Wlewamy cienką strużka do sosu i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, tak ciut ciut :) Dodajemy masło, mieszamy dokładnie by je rozprowadzić. Do sosu wrzucamy pulpeciki żeby nabrały koloru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation