Kuchnia

miesa

Filet z kurczaka w panierce ze słonecznika. -
Składniki

2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 jajka
1 szklanka pestek słonecznika
mąka
bułka tarta
sól, pieprz, papryka ostra
olej

Sposób przygotowania

1. Filety myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż, żeby uzyskać 4 kotlety. Lekko zbijamy każdy filet, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.

2. Na jednym talerzu wysypujemy mąkę, w drogim rozbijamy jajka, a na trzeci wysypujemy bułkę tarta i słonecznik (w proporcji 1 bułka tarta : 3 słonecznik). Każdy filet maczamy najpierw w mące, później w jajku a na końcu w słoneczniku. Należy panierkę mocno docisnąć do mięsa.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety przez około 3 minuty z każdej strony (aż panierka się przyrumieni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation