Kuchnia

Przepisy

drobiowe mielone z pieczarkowym farszem

3 średnie filety drobiowe
1 namoczona w mleku, a potem odciśnięta kajzerka
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 płaska łyżka bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka
farsz:
150 gramów pieczarek
1 średnia cebula
1 płaska łyżeczka bułki tartej
sól, pieprz
dodatkowo: mąka pszenna do obtaczania kotletów


Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę posiekać.
Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki, smażyć, kiedy wytracą już wilgoć i zaczną się rumienić, wrzucić do nich cebulę, smażyć wszystko mieszając do zeszklenia cebuli, następnie posolić i dodać pieprz, wyłożyć farsz do miseczki (bez tłuszczu), dodać 1 łyżeczkę bułki tartej, schłodzić.

Mięsko zmielić w maszynce razem z bułeczką (najlepiej na tych najdrobniejszych oczkach). Wymieszać je z bułką tartą, czosnkiem, przyprawami, wyrobić gładką, jednolitą masę.
Omączonymi dłońmi odrywać kawałki mięska jak na standardowe kotlety, rozpłaszczać je w dłoni, nakładać farsz, zlepiać i formować kotlety, obtaczać je w mące, smażyć na złoto na oleju.

Danie podałam z pure ziemniaczanym i surówką z białej kapusty z sosem chrzanowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation