Kuchnia

babeczki,muffinki,

Muffinki owsiane z serem feta – wersja light! | Dolina smaków

Składniki na 10 babeczek:

3 łyżki mąki owsianej
1 czubata łyżka mąki żytniej razowej
3 jajka
ok. 30 malutkich kosteczek sera feta
2 pieczarki
2 czubate łyżki kukurydzy
1 łyżka suszonej papryki
½ łyżeczki wegety
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
kilka listków świeżej bazylii i oregano
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę owsianą mieszamy z żytnią razową i proszkiem od pieczenia, wegetą i słodką papryką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wbijamy do mąki. Pieczarki kroimy w kostkę i razem z kukurydzą i suszoną papryką dorzucamy do mąki i żółtek. Całość mieszamy i łączymy z ubitymi białkami. Gotową masę przelewamy do silikonowych papilotek na muffinki. Na górę każdej układamy po 3 małe kosteczki sera feta i posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami. Muffinki pieczemy w 180°C przez 30 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation