Kuchnia

Pomysł na...

Dietetyczne ciasto marchewkowo-cynamonowe bez tłuszczem

Składniki
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki otrębów owsianych (można pominąć)
1 szklanka startej na tarce o grubych oczkach marchewki
2 duże jajka lub 3 małe
2-3 łyżki cukru (można dać więcej)
ok. 1/2 szklanki wody gazowanej, napoju orzechowego lub mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1,5 ale strasznie było czuć gorycz, wiec w przepisie ograniczam)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
ew. garść posiekanych orzechów (ja zapomniałam)

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ !!!

Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy otręby, cukier, cynamon, roztrzepane jajka, marchewkę (polecam małe marchewki, gdyż nie mają tyle soku. Jeśli marchewki są soczyste wcześniej wyciskamy je z nadmiaru soku) oraz wodę lub mleko i mieszamy trudne do rozmieszania gęste ciasto (coś jak na murzynka).
Próbujemy i jeśli uznamy to za słuszne dosładzamy po czym wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wym. 11cmx23cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Po upieczeniu jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy je w wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation