Kuchnia

Pyszności !

domowe i pyszne nachos SKŁADNIKI 150 g mąki pszennej, 150 g mąki kukurydzianej, 240 ml wody, 6 łyżek oleju roślinnego, 3 płaskie łyżeczki soli (użyłam morskiej), 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1,5 łyżeczki cayenne (chili), 2 łyżeczki papryki ostrej PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ze sobą mąki, pieprz, sól oraz papryki. Dodajemy olej i całość zalewamy wrząca wodą, mieszamy łyżką a następnie po odczekaniu minuty do dwóch wyrabiamy ręką elastyczne ciasto w razie potrzeby dodając więcej mąki. Gotowe dzielimy na mniejsze kawałki które rozwałkowujemy na cienkie plaski. Wykrawamy prostokąty o szerokości około 4-5 centymetrów, a następnie wycinamy z nich trójkąty. Gotowe posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, który delikatnie wklepujemy w ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepsze są zapiekane z serem, z sosem pomidorowym lub guacamole! : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation