Kuchnia

rybki

ryba w galarecie – dietetyczne danie wigilijne

(ok. 5 małych porcji, porcja zawiera ok. 200 kcal)

ok. 1 kg ryby (np. szczupaka, pstrąga)
duża marchewka
pietruszka
kawałek selera
2 cebule
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 białko jaja kurzego
15 g żelatyny
sok z cytryny
sól, pieprz
rybę sprawić, wypłukać, odciąć płetwy, ogon i głowę. resztę ryby pokroić na dzwonka (pokroić rybę wszerz na plastry) i skropić sokiem z cytryny.

włoszczyznę umyć, obrać, zalać 1 l wody, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. gotować 0,5 godziny.
wywar przecedzić, odciskając wodę z warzyw. do wywaru włożyć dzwonka i gotować przez 15 min na małym ogniu. po wyjęciu ryby z wywaru dodać do niego białko i gotować 10 min.
następnie wywar przecedzić przez sito wyłożone kilkoma warstwami gazy, a następnie zagęścić do 0,5 litra i dodać żelatynę. po rozpuszczeniu żelatyny ewentualnie doprawić. ostudzić.
z dzwonka wyjętego z wywaru ostrożnie usunąć ości, kręgosłup i skórę. ułożyć na półmisku, schłodzić. rybę zalać płynną galaretą. podawać po zastygnięciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation