Kuchnia

ciasta

Sernik ze śliwkami i czekoladą | Najsmaczniejsze.pl


Składniki i przygotowanie:
Spód:
- 150 g śliwek w czekoladzie (dałam śliwki z Jutrzenki)
- 50 g masła
- 60 g cukier trzcinowy Dark Muscovado
- 70 g mąki
- 1 jajko

Składniki na sernik ze śliwkami
Cukierki, masło i cukier podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników, przestudzić, zmiksować, dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i posypanej lekko bułką tartą.
Ciasto piec przez 15 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.

Masa serowa:
- 140 g serka waniliowego
- 350 g serka śmietankowego President
- 140 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy

Sery wymieszać z cukrem, dodać jajka i budyń, dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy na upieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut w 170°C.

Po upieczeniu, sernik pozostawić na około 30 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ciasto wyjąć, schłodzić. Na przestudzony sernik wylać polewę.

Sernik ze śliwkami i czekoldą
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 50 g czekolady deserowej
- 3 łyżki śmietanki 30%
- kilka śliwek do dekoracji

Czekoladę pokruszyć, dodać śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszać i rozsmarować na cieście.

Udekorować pokrojonymi śliwkami w czekoladzie. Schłodzić.

Sernik ze śliwkami w czekoladzie
Sernik powstał dzięki przepisom, które znalazłam na stronie Liski i Majany, w trakcie zbierania produktów i obmyślania jakby tu ten serniczek zmienić (udziwnić) znalazłam jeszcze kilka innych stron na których znalazła się na pyszność. Zmniejszyłam wielkość blaszki a przez co ilość produktów, kilka składników ominęłam, kilka dodałam, więc wyszedł niby taki sam ale całkiem inny serniczek.
Sernik jest naprawdę warty polecenia, wyszedł pyszny a został po nim tylko smak i brudny talerzyk po ostatnim kawałku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation