Kuchnia

Przystawki, przekąski

faszerowane pieczarki
składniki:

10 dużych pieczarek
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
1 cebula
5-10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera
1 jajko
łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

w głębokim rondlu rozgrzewamy olej. cebulę obieramy i drobno siekamy. wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci. dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku. smażymy na małym ogniu.

pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. trzonki drobno kroimy i dodajemy do mięsa. smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. odstawiamy, aby wystygło.

formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek.

do wystudzonego mięsa wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskając. wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną startego sera. podajemy na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation