Kuchnia

Kulinaria

Elżbietańskie Ciastka Miodowe

3 1/2 kubka mąki
3 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru
3 łyżki mielonych migdałów
1 opakowanie lub 2 1/4 łyżeczki drożdży
1/2 pinty piwa ale (280 ml)
szczypta soli
miód do nadziania ciastek, około 1/2 kubka

Rozpuść drożdże w rozgrzanym piwie i pozostaw aż się spienią. Wymieszaj mielone migdały i cukier w dużej misce, następnie dodaj mąkę i sól. Wlej drożdże z piwem, mieszaj aż uzyskasz jednolitą, gładką i elastyczną masę. Pozostaw w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swój rozmiar.

Po urośnięciu, ugniataj ciasto przez kilka minut, a następnie uformuj ok. 12 ciastek. Pozostaw je na 15 minut żeby urosły, potem piecz przez 10-20 w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku. Piecz, aż nabiorą lekko złotego koloru.

Za pomocą małego nożyka, natnij ciastka od góry tworząc głęboki otwór. Pamiętaj, aby nie przeciąć go na wylot. Weź małą łyżeczkę i wlewaj miód do ciastka, aż dobrze nasiąknie. Wlej przynajmniej 1 łyżkę miodu w każde ciastko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation