Kuchnia

Food

MangoPapaja: Proste orkiszowe pierniczki

Składniki:
•2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
•3-4 łyżki miodu
•1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
•1 i 1/2 łyżeczki sody
•1/2 opakowania przyprawy do piernika
•1 łyżka oleju kokosowego
•1 jajo
•około 1/3 szklanki ciepłego mleka
•1/2 łyżeczki kakao do koloru
•1/4 laski wanilii

•lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy
•kolorowe groszki
•polewa czekoladowa, migdały
Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy i również dodajemy do mąki, po chwili wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy całość rękami, łyżką lub nożem i powoli dodajemy mleko (z pewnością nie wykorzystamy całego). Ciasto zagniatamy kilka minut, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy wzory. Gotowe ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 12-15 minut.

Uwagi!
Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją i ponownie miękną po 3-4 tygodniach. Upieczone pierniki należy przechowywać w puszcze. Można je upiec w dzień wigilii bądź kilka tygodni wcześniej-najlepiej pod koniec listopada
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation