Kuchnia

Pierogi,zapiekanki itp

PIEROGI Z PIECA
mąka z dodatkiem proszku do pieczenia- 225 gramów
ciepła woda - 180 mililitrów
twaróg - 100 gramów
ser feta - 100 gramów
mąka - 225 gramów
mleko - 2 łyżeczki
żółtko jajka - 1 sztuka
ubite jajko - 1 sztuka
przyprawa: czosnek
świeżo mielony czarny pieprz - 1szczypta
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
czarne oliwki
oliwa z oliwek - 180 mililitrów
oliwa z oliwek do wysmarowania formy

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę, wodę i wyrób ciasto. Schładzaj przez godzinę. Pokrój oliwki w paski.
Nadzienie – połącz w misce sery, jajko, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć pokrojone oliwki i dodaj przyprawe:czosnek
Podziel ciasto po schłodzeniu na cztery części. Wałkuj do momentu, kiedy ciasto będzie miało 2 mm grubości.
Wycinaj krążki o promieniu 4 cm. Na każdy krążek nakładaj nadzienie.
Zaciskaj krawędzie, żeby zamknąć szczelnie farsz w środku.
Ułóż pierogi na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation