Kuchnia

Przepisy

Szkockie jajka

Składniki
10 jajek
800 g surowej białej kiełbasy
po 1 posiekanym pęczku szczypiorku i?natki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz
125 g mąki
150 g tartej bułki
olej do głębokiego smażenia
3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Do rondla z zimną wodą wkładamy 8 jajek, gotujemy 3-4 minuty, licząc od zagotowania się wody. Hartujemy w zimnej wodzie, obieramy. Wyciskamy mięso z osłonek kiełbasy, dodajemy zioła, gałkę, musztardę. Solimy i pieprzymy, wyrabiamy, dzielimy na 8 porcji. Lepimy z nich kulki, spłaszczamy je na owalne placuszki (najlepiej robić to rękami oprószonymi mąką). Każde jajko obtaczamy w mące, układamy pośrodku jednego mięsnego placuszka, obklejamy masą ze wszystkich stron. Potem panierujemy kolejno w mące, 2 roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Rozgrzewamy olej do 150°C. Jeśli?nie mamy ani frytownicy, ani?termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek ziemniaka ? jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Wkładamy jajka, smażymy 4 minuty, odwracając w trakcie smażenia. Przekładamy na?talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jajka podajemy, gdy tylko lekko ostygną ? świetnie smakują z korniszonami albo marynowaną cebulką.

Autor
Magazyn Kuchnia
http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/168000113/szkockie+jajka/p
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation