Kuchnia

Ciasta i desery

składniki:

- 2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki mąki krupczatki

- szklanka cukru

- pół szklanki wody

- 4 jajka

- łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie: w rondelku umieść kostkę margaryny, dodaj cukier, wodę, zagotuj, a następnie przestudź. oba rodzaje mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. dodaj wszystko do wystudzonej masy w rondlu.

oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy i dobrze wymieszaj. z białek ubij pianę i również dodaj do masy, delikatnie mieszając. przygotuj papierowe foremki jak do muffinów i przelej do nich ciasto. nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz babeczki przez niecałe 20 minut.

przepis na krem:

- śmietanka kremówka, ok. 5 łyżek

- 100 g masła

- cukier puder, ok. 500 g

- łyżeczka wanilii.

wykonanie: zmiksuj śmietankę na krem, następnie dodaj masło, cukier puder, wanilię. mieszaj do uzyskania gładkiej masy. krem nałóż fantazyjnie na babeczki przy pomocy specjalnej strzykawki.

wypróbuj także przepisy na muffiny

a może zamiast modnych cupcakes wolisz tradycyjne kruche babeczki? oto przepis:

składniki:

- 150 g mąki pszennej

- jajko

- 30 g cukru

- ok 100 g zimnego masła

- czubata łyżka zmielonych migdałów

- odrobina soli.

wykonanie: mąkę i sól przesiej do miski, wymieszaj z cukrem i migdałami, dodaj pokrojone na kawałki masło i wetrzyj. dodaj ubite jajko. szybko zgnieć ciasto, uformuj w kulę, obłóż folią aluminiową i schowaj do lodówki na ok. 30 minut. po tym czasie rozwałkuj na cienki placek (ok. 5 mm) i wyłóż nim małe, wysmarowane tłuszczem foremki. schowaj do lodówki na kolejne 30-40 minut. następnie upiecz babeczki na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok. 15 minut.

babeczki udekoruj kremem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation