Kuchnia

kuchnia

bezowy tort kawowy (jak tiramisu)
(średnica 23 cm)

na bezowe blaty:
6 białek
200g cukru (u mnie drobny, do wypieków)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

na krem:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki (36%)
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 łyżka kawowego likieru (opcjonalnie)
2-3 łyżki cukru pudru

ponadto:
kakao do posypania

białka miksuję na sztywną pianę. następnie stopniowo (po 1 łyżce) dodaję cukier i dalej miksuję. na koniec wsypuję mąkę ziemniaczaną i wlewam sok z cytryny. delikatnie mieszam z pianą.
2 duże blaszki smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. odrysowuję na nim okręgi o średnicy 23cm, za pomocą dna tortownicy. pianę dzielę na 2 części i każdą rozsmarowuję równomiernie na okręgach.
blaty bezowe piekę w 140 stopniach, przez półtorej godziny. wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam bezy do wystudzenia na kilka godzin (u mnie na całą noc).
na krem: kawę rozpuszczam w odrobinie wrzącej wody. wszystkie składniki: serek, kremówkę, rozpuszczoną kawę, cukier puder (do smaku) oraz chlust likieru kawowego umieszczam w misce i miksuję na krem.
na talerzu układam pierwszy blat bezowy, smaruję połową kremu, przesiewam kakao, układam drugi blat i rozsmarowuję resztę kremu, kończąc deser przesiewając na wierzch kakao.
smacznego! :-))
tort przechowuję w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation