Kuchnia

Przepisy

Groch z kapustą

Składniki dla 4 - 6 osób:
•400 g pokrojonej kiszonej kapusty
•400 g suszonego groszku zielonego, tzw. groch łuskany
•2 cebule
•3 łyżki masła
•2 liście laurowe
•2 - 3 ziarna angielskie
•sól i pieprz

Dodatkowo: do polania kapusty:

•2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
•pół kostki masła
•1 łyżka oleju rzepakowego

Groch namoczyć przez całą noc, po czym ugotować go w tej samej wodzie, aż zacznie się rozpadać. Kapustę ugotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, następnie połączyć z grochem, doprawić solą i pieprzem. Cebulę udusić na maśle, posolić i połączyć z grochem i kapustą, jeżeli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Jeśli uznacie, że jest za rzadkie, to nie zagęszczajcie mąką, czy zasmażką. Najlepiej dogotować kapusty lub małymi porcjami odparować na małym ogniu na patelni, mieszając od czasu do czasu i pilnując, żeby się nie przypaliło. Gotowe!

Gdy kapusta się gotuje przygotować "omastę". Na patelni rozgrzać pół kostki masła z łyżką oleju i zrumienić cebulę. U mnie w domu podaje się kapustę polaną masłem i zrumienioną cebulką oraz z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation