Kuchnia

torty

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez tego ciasta, wprost rozpływa się w ustach. Polecam je gorąco. Będzie idealne również na rodzinne spotkania.
Miodownik

Składniki

CIASTO:
100g miodu,
50g cukru,
50ml mleka,
2 łyżki rumu,
1 łyżka sody,
125g masła,
500g mąki tortowej,
2 jajka,
KREM:
150 g mielonych orzechów włoskich,
500g mleka skondensowanego gotowanego (kajmaku),
375g masła,
PONCZ:
50ml rumu,
50g miodu,
200g śmietany kremówki,
cukier puder do smaku
orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Miodownik z kremem orzechowym - krok 1
Do rondelka wsypać cukier i dodać miód. Wstawiamy na ogień i ciągle mieszając rozpuszczamy cukier. Do gorącej masy miodowej dodajemy mleko i rum, mieszamy.
2. Miodownik - krok 2
Następnie dodajemy masło i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę lekko studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i masę miodową, zagniatamy ciasto i wyrabiamy je na stolnicy.
3. Miodownik - krok 3
Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i za pomocą tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm wycinamy krążki. Pieczemy je około 8 min w 170 stopniach. Każdy blat ciasta należy piec osobno. Podpiekamy również resztki ciasta, które nam zostały z odcięcia blatów.
4. miodownik - krok 4
Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy mleko skondensowane, chwilkę ucieramy i dodajemy zmielone orzechy.
5. Miodownik - krok 5
Kremem przekładamy blaty ciasta. Smarujemy również jego wierzch i boki krusząc podpieczone resztki ciasta. Blaty przed posmarowaniem kremem nasączamy ponczem. Ciasto owijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 2 dni w chłodne miejsce. Przed podaniem ozdabiamy je bitą śmietaną i orzechami. Smacznego ;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation