Kuchnia

Gotowanie

Salatka-z-Kurczakiem-i-Avokado

Łatwa sałatka do chleba, z kurczakiem, awokado i kaparkami. Sałatka powstała z resztek fileta kurczaka, także polecam użyć resztek z poprzedniego dnia, np. z rosołu lub pieczeni. Jeśli będziecie przygotowywać sałatkę ze świeżego kurczaka, trzeba go najpierw podpiec lub ugotować w bulionie, wywar zamrozić i użyć do zupy lub sosu.
Awokado najlepiej kupić dojrzałe, inaczej będzie twarde i gorzkie, a powinno być mięciutkie jak masło. Skórka ma być ciemno zielona, prawie czarna i ładnie odchodzić jak skorupki od jajka. Jeżeli jednak znajdziecie tylko twarde i zielone, wtedy można przyspieszyć dojrzewanie i połorzyć w temperaturze pokojowej przy jabłkach. Po dwóch dniach awokado biędzie miękkie.





30 minut




Potrzebujesz

1 podwójny filet z piersi kurczaka
1 łyżka kaparek
1 cebula
2 ogórki kiszone
4 jajka
1 dojrzałe awokado
1/2 wiązki zielonej pietruszki
2 łyżki majonezu
sól i świeżo mielony pieprz




Przygotowanie

Świeży filet z kurczaka ewentualnie upiec na patelni z łyżką masła lub ugotować w bulionie, ostudzić oraz `potargać` palcami. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać, pokroić. Awokado obrać ze skórki, przeciąć na pół oraz wyciąć pestkę, następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórka pokroić w kostkę, pietruszkę opłukać oraz posiekać.





Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem, smacznego.

http://www.studiokuchnia.pl/2014/03/salatka-z-karczakiem-i-awokado/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation