Kuchnia

Kuchnia

Mini serniczki w filiżankach

Mini serniczki ciasteczkowe w filiżankach

SKŁADNIKI (na 4 szt.)

3 jajka
4 płaskie łyżki cukru pudru + do posypania na koniec
360 g naturalnego chudego serka naturalnego homogenizowanego
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
odrobina masła do wysmarowania + mąka
4 ciasteczka belVita, np. z czekoladą
oraz:
kawa do podania
miseczka owoców (truskawki, winogrono, śliwka, pomarańcza, kiwi, borówka, mango - na jakie mamy ochotę)


PRZYGOTOWANIE:
1. Kratkę piekarnika umieścić na pozycji drugiej od dołu (trochę poniżej środka). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra/dół.
2. Żółtka oddzielić od białek i umieścić w dużych miskach. Żółtka ubić z dwoma łyżkami cukru na puszystą, jasną masę (na wysokich obrotach miksera).
3. Do masy dodać serek i ponownie ubijać, tym razem na niższych obrotach. Dodać obie mąki i ponownie mieszać do połączenia składników.
4. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru pudru i wymieszać.
5. Pianę dodać do miski z masą z serka i delikatnie wymieszać - drewnianą łyżką lub dłonią. Cztery ciasteczka pokruszyć dłońmi, na kawałki ok. 1x1 cm, dodać do masy, delikatnie wymieszać (okruszków nie dodawać).
6. Cztery filiżanki z grubej porcelany (poj. 220-250 ml) wysmarować masłem i wysypać mąką. Umieścić masę po równo w każdym naczynku, powinno pozostać 1-1,5 cm od brzegu. Położyć filiżanki na kratce piekarnika, piec 20 minut.
7. Nieupieczone serniczki można mrozić - wystarczy zawinąć filiżankę z masą folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Można wstawić od razu do piekarnika, wtedy czas pieczenia wydłuża się o ok. 5 minut - do 25 minut. Można też wyciągnąć je wcześniej, by odtajały lub wspomóc się rozmrażaniem w mikrofali i piec standardowo 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation