Kuchnia

Ciasta & Torty

PLEŚNIAK

1 kostka masła
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru,
4 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, uformować wałek i podzielić na 3 części. Białą, większą część, włożyć do blaszki i piec na jasno złoty kolor. Do drugiej części ciasta dodać 3 łyżki kakao, zagnieść i włożyć do zamrażalnika. Trzecią część, bez kakao, też włożyć do zamrażalnika.

Na upieczony spód ciasta wyłożyć ulubiony dżem (wiśnie, śliwki, czarna porzeczka) i otarty na grubej tarce kawałek ciasta z kakao. Na to wylać pianę ubitą z 4 białek, szklanki cukru i łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kisielu, piana będzie miała wtedy kolor kisielu. Na to położyć starty na tarce kawałek zamrożonego ciasta bez kakao.

Piec około pół godziny w temp. ok. 180 st. C., aż ciasto będzie chrupiące, a beza z piany nie przypalona.

Wierzch posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation