Kuchnia

weki

Konfitura z rabarbaru
Składniki:

- kilogram rabarbaru
- 4 łyżki imbiru - obranego i starkowanego na tarce o największych oczkach
- cytryna
- 400 g. brązowego cukru

Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru myjemy, obieramy i kroimy na ok. 7 mm. kawałki. Cytrynę sparzamy i wyciskamy z niej sok. Następnie cytrynę obieramy, a skórkę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki: rabarbar, starkowany imbir, skórkę i sok cytryny przekładamy na patelnię. Zasypujemy to cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc, aby rabarbar puścił sok.

Następnego dnia od razu możemy smażyć konfiturę. Patelnię ustawiamy na małym ogniu i smażymy wszystko ok. godzinę, często mieszając.

Gorący hiram przekładamy do wyparzonych słoików i ustawiamy pod kocem. Wyjmujemy gdy słoiki ostygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation