Kuchnia

Przepisy

Ciasto bananowe z Luizjany ~ Z PIEKARNIKA

Składniki:

2 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 g masła
1 szklanka brązowego cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki maślanki
3 rozdrobnione średniej wielkości bardzo dojrzałe banany
1/2 szklanki prażonych orzechów piniowych (ominęłam)
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Polewa:

4 łyżki śmietanki
3 czubate łyżki ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżki rumu
1 spory banan lub dwa mniejsze

przepis na dłuższą keksówkę, tj 30 cm lub kwadratową foremkę. Jeśli chcecie zrobić go w krótkiej keksówce (ok 20cm) zróbcie z połowy przepisu

Mąki, proszek, sodę i gałkę przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy partiami roztrzepane widelcem jajka i ekstrakt waniliowy. W oddzielnej misce łączymy banany z maślanką.
Do masy jajeczno maślanej dodajemy naprzemiennie suche składniki i mokre składniki nie przerywając mieszania. Kończymy na składnikach suchych. Na koniec dodajemy wiórki, orzechy i mieszamy całość równomiernie.
Masę przelewamy do przygotowanej (wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem) formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy około 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia w formie, a następnie po około 20 minutach wykładamy z formy do całkowitego ostudzenia. Smarujemy polewą. Kroimy gdy całkowicie wystygnie.

Przygotowanie polewy:
Rogrzewamy w rondelku śmietanę z cukrem, gdy się połączą w gęstą, brązową masę dodajemy rum i wkrawamy jednego banana. Dusimy przez chwilę, aby banan przesiąknął sosem, lekko studzimy i wykładamy na ciasto. Ozdabiamy prażonymi wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation