Kuchnia

Kulinaria

zielona salatka

Składniki:
główka sałaty,
4 jajka,
pęczek szczypiorku,
1/2 puszki groszku,
1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki kwiatów suszonych do sałatek,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżka octu jabłkowego,
sól ziołowa,
pieprz czarny świeżo mielony.


Przygotowanie


Jajka ugotować na twardo, następnie przestudzić, oskubać i pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation