Kuchnia

Kuchnie Orientu

Składniki (dla 4-6 osób)

0,8-1kg filetu z piersi kurczaka
2 cebule dymki
200-300g mrożonej mieszanki warzywnej (marchew, pietruszka, seler, por, fasola szparagowa)
2 łyżki mrożonego groszku
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki orzeszków ziemnych
2 łyżki ananasa z puszki w kawałkach
1/2 papryki pokrojonej w cienkie paski (opcjonalnie)
8-10 suszonych grzybów mun
2 kawałki korzenia imbiru wielkości kciuka
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chili
3 łyżeczki koncenrtatu pomidorowego
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
8-10 łyżek jasnego sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej
Olej do smażenia

Przygotowanie
Kurczak

Kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy starty jeden kawałek imbiru, 4 łyżki sosu sojowego, cukier i mąkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy aby pokryć wszystkie kawałki kurczaka. Następnie smażymy krótko na gorąym oleju małymi partiami.
Danie

Zaczynamy od przygotowania składników. Białą część dymki kroimy na cienkie krążki, szczypior w 1-3 cm kawałki. Imbir kroimy w drobną kosteczkę, czosnek na cienkie plasterki, chili drobno siekamy. Grzyby mun moczymy ok. 5 minut we wrzątku, a następnie kroimy w paski. Koncentrat pomidorowy łączymy z sosami sojowymi i dokładnie mieszamy. Kurczak orientalny - przygotowanie

Na mocno rozgrzanego woka wlewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy chili, i dymkę. Następnie dodajemy imbir i czosnek. Kurczak orientalny - przygotowanie

Bardzo krótko smażymy po czym dodajemy kolejne składniki. Zaczynamy od grzybów. Kurczak orientalny - przygotowanie

Po kilku minutach dodajemy mieszankę warzyw... Kurczak orientalny - przygotowanie

...a następnie kurczaka. Kurczak orientalny - przygotowanie

Następnie dodajemy groszek, kukurydzę, orzeszki i sos. Kurczak orientalny - przygotowanie Smażymy mieszając aby dobrze połączyły sie smaki.

Na koniec posypujemy szczypiorem i mieszamy. Kurczak orientalny - przygotowanie

Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation